20.YÜZYILIN EN BÜYÜK BULUŞU İNTERNET

Yıl 1962… Massachusetts intitute of technology’de ‘galatik ağ’ Kavramı tartışmaya açıldı. Bu kavramla küresel olarak birbirine bağlanmış bir çok veri kaynağına istenilen bir yerden , her hangi bir zamanda ulaşabilmenin mümkün olduğu fikri ortaya atılmıştı. Bu kavramın sahibi ise daha sonradan ABD Savunma Araştırmaları Projesi bilgisayar bölümünün başına geçecek olan J.C.R Licklider isimli bilim adamıydı. Bu nedenle internetin kesin bir mucidi olmamakla beraber , çoğu kaynakta Lawrence Roberts’in ismi geçer. 1965 senesinde iki bilgisayarın birbiri ile haberleşmesi sağlandı. 1966’da is dört üniversite’de Bulunan bilgisayarlardan oluşan bir küresel ağ
oluşturuldu. Bu ağa ARPANET adı verildi. Bu Sisteme bir çok bilgisayarın bağlanması ile 1972’de NCP protokolü ile başarı sağlandı. Yine aynı sene içerisinde dünya üzerindeki ilk E-Mail gönderildi. Tarih 1 Ocak 1983’ü gösterdiğinde TCP/IP Keşfedildi. Bu protokol hala internet ağının ana halkasıdır. 1980’li yılların ortasında ABD savunma bakanlığı ARPANET üzerinden çekildi ve MİLİTARY-NET isimli kendi ağını kurdu. Bu tarihten Sonra ARPANET Beş süper bilgisayar merkezi ile NSFNET ismini aldı. NSF’nin omurga işletmeciliğinde çekilmesi ve İnternic’in dahil olması ile birlikte ‘galatik ağ’ Projesi internet ismiyle son şeklini aldı. Yıllar içerisinde ağa dahil olan bilgisayar sayısı milyonları buldu. Dünya internetin keşfi ile birlikte yeniden şekillenmeye başladı. 90’lı yıllarda hayatımıza giren yeni bir kavram vardı “internetten önce internetten sonra”.

Minessota Üniversitesin'de Gopher isimli menü tabanlı internet aracı geliştirildi. metin ekranında menülerle çalışan Gopher, İnternet kullanıcılarının bilgiye erişimini kolaylaştırmayı hedefliyordu. Avrupa partikül Fiziği Laboratuarı'nda (CERN) çalışan bir bilim adamı, tim Berners-Lee, World Wide Web'i bir araştırma aracı olarak geliştirmekteydi. bu sene WWW (world Wide Web) Hayata Geçti. Tim Berners-Lee, World Wide Web'i deneysel olarak geliştirdi ve web'in babası ünvanını hak etti.

Kaynak: İlginizi Çekecek Güzel Haberler Oyunlar ve fazlası

Yorum Gönder

0 Yorumlar