Anlayarak Hızlı Kitap Okuma


Merhaba sevgili ziyaretçiler. Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu birçok kişinin ortak derdi anlayarak hızlı kitap okumaktır. Bu yazımızda anlayarak ve hızlı kitap okumak için bazı taktikler vereceğim. Yazdıklarımı dikkatli bir şekilde uyguladığınızda verim alacağınızı söyleyebilirim.

Öncelikle kitap okumayı sevmek konusuna değinmek istiyorum. Bir işi sevmeden, isteksiz yapmak fazla yarar sağlamaz. Öğrencilik hayatımız boyunca öğretmenlerimiz bizlere kitap okumayı sevdirmeye değil, zorlamaya çalışmışlardır. Lisede bir tarih hocam vardı, kulakları çınlasın: “Her ay iki tarih kitabı bitirip özetini çıkaracaksınız!” derdi sayısal bölümünü okumamıza rağmen. Onun sayesinde kitaplardan nefret etmeye başladım. Birçoğumuzun kitap okumayı sevmemesinin temel nedeni de işte budur. Zorlamayla birşeyler vermeye, daha doğrusu almaya çalışmalarıdır.

Evet kitap okumak önemli ve gereklidir, kendinizi kitap okumaya alıştırsanız iyi edersiniz. İsteksiz isteksiz kitap okumak yerine ilginizi çeken konularda, size okumayı sevdirecek kitaplar okuyun. Bu kitap okumaya alışmanıza ve sevmenize en büyük desteği verecektir. Çok kitap okuyarak okuma hızınızı artırmalı ve anlama oranınızı yükseltmelisiniz.

Çok kitap okumaktan anlamanız gereken gelişi güzel bol bol kitap okumak değildir. Kitap okurken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. Eğer en iyi şekilde kitap okumak istiyorsanız bu kurallara uymalısınız.


Anlayarak, Hızlı Kitap Okuma Teknikleri
+ Kitap okurken kitaba ne çok yakın ne de çok uzak olun. Kitaba olan uzaklığınız 30 ila 40 cm arasında olmalıdır.

+ Kitap okurken ışık doğrudan gözünüze değil yazıya gelmesini sağlamalısınız.

+ Kitabı sessiz, mırıldanmadan, dudağınızı oynatmadan okumalısınız.
Anlayarak okuyacağım diye de yavaş yavaş, sindire sindire okumamalısınız. Yavaş okumak daha iyi anlamanızı sağlamaz, aksine dikkatinizin dağılmasını sağlar. Okuduğunuz parçadan en iyi şekilde verim alabilmek için hızlı okumak gerekir.

+ Uzun süre kitap okuyacağım diye kendinizi zorlamayın. Gözleriniz ağrıdığında mola verin.

+ Okumayı uzanarak yapmak yerine bir kanepede oturarak yapmanız daha verimli olacaktır. Aksi takdirde uykunuz gelecektir.


+ Kendinize bir okuma saati belirleyin yani düzenli olarak okuyun.

+ Okuyacağınız kitabı tavsiye üzerine değil, ilgi duyduğunuz türlerden seçmeye dikkat edin.

+ Okurken kısa kısa aralar verin. Mesela sayfa sonunda okuduklarınızı şöyle bir düşünün, yorumlayın.

Yukarıda verdiğim anlayarak ve hızlı okuma tekniklerini uyguladığınızda 3-4 hafta içerisinde etkisini göreceksiniz. İlginizi çekebileceğini düşündüğün Paragraf soruları nasıl çözülür, Paragraf sorusu çözme teknikleri adlı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.





Yasal Uyarı: Bu yazı, http://nasilyaparim.net/ sitesinden alınmıştır. Sitede belirtilen kaynak belirtme koşulu ile alınmıştır. Yazının orjinaline Nasıl Yaparım sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. bu yazıyı kim yazmışsa teşekkür ederim, benim için çok faydalı oldu. sitenize ve www.nasilyaparim.net e çok çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil