Dönem Ödevi Nedir?


Ortaöğretimdeki farklı ödev türlerinden biri olan dönem ödevindeki amaç öğrencinin sorumluluk bilincini artırmaktır. Dönem ödevi tek dersten seçilebildiği için öğrenciler genellikle zayıf oldukları dersten seçmeyi tercih etmektedir. Dönem ödevi, diğer ödevlerden daha farklı özelliklere sahiptir. Her şeyden önce çok daha kapsamlı bir ödevdir ve tek bir dersten seçilebilmektedir. Bu yüzdende ilk dönem alınıp ikinci dönem teslim edilmektedir. Genel olarak bu ödevin alınmasında ana neden not yükseltmek ve sorumluluk bilincini arttırmaya çalışmaktır. Dönem ödevi, bir sömestr sonunda veya okul yılı olarak da adlandırılan ve bir sömestr sonunda tamamlanmış bir akademik bildiridir. Genellikle araştırma gerektirir... Genelde, bir dönem ödevi, öğrencinin okul dönemi boyunca ne kadar öğrendiğini göstermeyi amaçlar ve genellikle yıl boyunca kapsanan belirli bir çalışma konusuna odaklanır.

Bu kağıt türü aynı zamanda bir araştırma makalesi olarak da ifade edilebilir. Konuya ve makaleyi tamamlayan öğrencinin not seviyesine bağlı olarak genellikle en az birkaç sayfa uzunluğundadır. Dönem ödevleri genellikle yazılmalı ve çoğunlukla çift aralıklıdır. Bununla birlikte, her öğretmen dönem ödevi için farklı şeyler isteyebilir. Bazen bir öğretmen, öğrencileri Modern Dil Derneği (MLA) veya Amerikan Psikoloji Derneği (APA) stil rehberi gibi bir makale yazarken belirli bir stil rehberi kullanmalarını ister.

Bir dönem ödevi yazmak için, bir öğrencinin genellikle tez ifade biçiminde bir argüman sunması gerekir. Ardından tezi desteklemek için araştırmalar gösterilebilir. Bununla birlikte, bir dönem ödevi mutlaka bir noktaya değinmek zorunda değildir; Bazı makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır ve örneğin tarihte önemli bir olaya veya bilim, politika veya sanatta önemli bir sayıya odaklanabilir. Bazen öğretmenler dönem ödevleri için dersler atar, bazen de bazı parametreler dahilinde öğrencinin takdirine bırakılır.

Bazı durumlarda, dönem ödevi, öğrenci tarafından tamamlanan bir tür kişisel yansıtma olabilir. Bu, özellikle okuldaki önceki sınıflarda yaygındır. Örneğin, öğrencinin yılın en sevdiği dersinde veya sınıfında öğrendiklerini ayrıntılı bir şekilde yazması için bir öğrenci atanabilir. Bu, öğrencilerin okul yılını düşünmelerini ve yazma becerilerini geliştirirken konularını gözden geçirmelerini sağlar.

Bir dönem ödevi için öğrencinin kendi çalışması ve yazması her zaman bir gerekliliktir. Ne yazık ki, birçok öğrenci dönem ödevlerini İnternet'ten bilgi alarak veya hatta çevrimiçi bir makale satın alarak intihal etmektedir. Öğrenci yakalanırsa, genel olarak makale için kredi alamaz ve ek ceza alabilir. Kolejde, intihal yakalanan öğrenciler sınıftan atılabilir. Çevrimiçi olarak ücretsiz olarak satın alınabilecek veya bulunabilecek terim belgelerini kullanmak veya kendi işi olmayan herhangi bir şeyi teslim etmek asla iyi bir fikir değildir.


Dönem Ödevi Nasıl Seçilir?

1. İlgi duyduğunuz, merak ettiğiniz ders ve konuları belirleyin.

2. Bu dersin öğretmeniyle görüşün ve bu belirleme sürecinde sizi bu cevaplara ulaşan sebepleri öğretmeninizle paylaşın.

3. Öğretmeninizden ders için olumlu yanıt alırsanız konu için de aynı yöntemi uygulayın.


Dönem Ödevinde Nelere Dikkat Edilmeli?

1. Dosya kapağında gereksiz bilgilerden kaçının (öğrencinin adı soyadı, numarası, öğretmenin adı soyadı, dersin adı ve ödevin konusu yer almalı).

2. Dönem ödevinizde görselliğe önem verin. Fotoğraflar, şekiller, tablolar vs. kullanın.

3. Ödevin bölümlerine riayet edin, giriş-gelişme-sonuç şeklinde bağlayın.

4. Kelimelerin doğru yazımına dikkat edin. Ayrıca yazım ve noktalama hatası da yapmamaya çalışın. Ödev bittikten sonra kontrol edin, çevrenizdeki kişilerden de bu konuda yardım isteyin.

5. Öğretmeniniz bilgisayarda yazmanıza izin verdiyse sıkıntı yok, ancak el yazısı ile yazacaksanız kağıttaki boşluklara dikkat edin (soldan ve üstten 3 cm, sağdan ve alttan 2 cm boşluk bırakmalısınız ).

6. El yazısı ile yazılacak ödevler siyah pilot kalem ile yazılmalıdır. Vurgulanacak kısımlarda da kırmızı pilot kalem kullanılmalıdır.

7. Bilgisayarda ya da kâğıda elle yazmanız fark etmez, her iki durumda da kapak sayfası hariç sayfa numarası vermelisiniz.

 8. Kağıtların sadece tek yüzü kullanılarak yazılmalıdır, aksi takdirde yazılar birbirine geçer ve anlaşılırlık düzeyi düşer.

Yorum Gönder

0 Yorumlar